“Çerçeve İçi / Çerçeve Dışı” temasıyla kurgulanan 2. Yeditepe Bienali Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açıldı.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen Yeditepe Bienali, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı programla açıldı. Süleymaniye Darüzziyafe’de gerçekleşen açılış programında Yeditepe Bienali’nin ikincisinin hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özlük anlamı “yılaşırı” olan bienalin; Yeditepe ismiyle, klasik Türk ve İslam sanatlarının seçkin örnekleriyle İstanbul’da gerçekleştirilmesini önemli gördüğünü kaydetti.
“SANAT KONUSUNDA YAŞATICI, KUŞATICI VE GELİŞTİRİCİ VASIFLARIYLA TARİHE DAMGASINI VURMUŞ BİR MİLLETİZ”
Süleymaniye Külliyesi İmaret Darüzziyafe’de başlayıp Nuruosmaniye Camii Mahzen, Fatih Cam Küp Galeri ve Yedikule Hisarı’nda sürecek Yeditepe Bienali’nin, sadece etkinlik mekânlarıyla bile İstanbul’un göz alıcı zenginliğini göstermeye yeterli olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, “Burada farklı kökenlere ve meşreplere mensup sanatçıların aynı sanat dallarında verdiği eserlerin bir arada sunulması, esasında her türlü ayrımcılığı ve ötekileştirmeyi reddeden bir medeniyet iklimine sahip olduğumuza işaret ediyor. Bienal kapsamında sergilenecek kültür-sanat ürünlerimizin yaydığı zenginlik, derinlik ve özgünlük, içeriği ve kapsamı bakımından gerçekten de eşi ve benzeri olmayan bir şölendir” şeklinde konuştu. “İyi olan, güzel olan, faydalı olan, değerli olan her şeyi nerede bulursak bulalım; almak, kullanmak, geliştirmek, daha iyisini yapmak ecdadımızdan bize kalan ön önemli miraslardan biridir” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz, her alanda olduğu gibi, sanat konusunda da kompleksleriyle değil; yaşatıcı, kuşatıcı ve geliştirici vasıflarıyla tarihe damgasını vurmuş bir milletiz. Bunun en güzel örneklerini Yeditepe Bienali bünyesinde sergilenen eserlerde görebiliriz. Sergilenen eserlere baktığımızda, oradaki güzelliği, oradaki estetiği, oradaki inceliği başka hiçbir yerde bulamadığımızı fark edeceğiz” diye ekledi.
“YEDİTEPE BİENALİ BİZİ BİZ YAPAN ANLAYIŞI YANISTMAYI AMAÇLIYOR”
Konuşmasına bienal gibi kapsamlı bir kültür sanat etkinliğinin Fatih’te, Suriçi’nin eşsiz güzelliklerindeki mekânlarında gerçekleşecek olmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek başlayan Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “Müslümanların tarihin her döneminde kendilerine sanatın merkezde olduğu bir hayat inşa etmiştir. Buhara’dan Endülüs’e bütün İslam coğrafyasında medeniyet havuzumuzda biriken miras, mutlak güzelliğin izini sürmekte olan bir yolculuğun neticesidir. Elbette bu havuzu besleyen ana kaynakların başında gelenlerden bir tanesi İstanbul’dur. Yeditepe Bienali de içerdiği muhtevayla bizi biz yapan bu sanat anlayışının özünü yansıtmayı amaçlamaktadır” dedi.
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan eşliğinde bienalin açılışı gerçekleşti. Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan ve Klasik Türk Sanatları Vakfı Başkanı Ahmet Özel’in Cumhurbaşkanımıza hediye takdiminin akabinde davetlilerle birlikte Süleymaniye Camii İmareti’ndeki eserler görülerek, incelendi.
2. Yeditepe Bienali Hakkında
Küratörlüğünü Berkan Karpat, danışmanlığını ise Prof. Dr. Zeynep Gemuhluoğlu’nun üstlendiği 2. Yeditepe Bienali, 7 Ocak’tan -7 Mart’a kadar 2 ay boyunca yurt dışından ve ülkemizin çeşitli bölgelerinden 226 sanatçımızı ağırlayacak; İstanbul’la özdeşleşmiş 4 önemli mekânda 282 sanat eserine ev sahipliği yapacak. Eserler Süleymaniye Külliyesi İmareti Darüzziyafe’de 7-31 Ocak, Nuruosmaniye Mahzen ve Fatih Cam Küp Galeri’de 20 Ocak – 7 Mart, Yedikule Hisarı’nda 10 Şubat – 7 Mart tarihleri arasında sergilenecek. Bienal kapsamında restorasyonu devam eden Süleymaniye Camii İmareti Darüzziyafe’de geleneksel tarzda çalışılmış 250’den fazla eser, sanatçının çalışma – görme pratiğine uygun şekilde ve kitap sanatları mekânına gönderme yapacak şekilde düzenlendi. Nuruosmaniye Camii Mahzen’deki eserler, geleneksel sanat eğitimi almış sanatçıların sanat icrası ve sergileme tarzları hakkındaki sorularını görünür kılma çabasının sonucu olarak yer alıyor. Yedikule Hisarı’nda yer alan çalışmalar ise hem çağdaş sanatın hem de geleneksel sanatın sergileme pratiklerinin geleceğine dair umut ve umutsuzlukların dile gelmesi niteliğinde izleyicilerin dikkatine sunuluyor. Fatih Cam Küp Galeri’de de sanatseverler, bienalin eser ve mekânlarını dijital olarak gezerek, 3 boyutlu halini müşahede edebilecek.