Başkan Turan Cuma Namazı Sonrası İskenderpaşa Mahallesi’ndeydi

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Cuma namazı sonrası AK Parti Fatih İlçe Başkanı Sn. Yakup Yaşa ile birlikte İskenderpaşa Mahallesi’nde vatandaşla bir araya geldi.

Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Cuma namazının ardından AK Parti Fatih İlçe Başkanı Sn. Yakup Yaşa ile birlikte İskenderpaşa Mahallesi sakinlerini ziyaret etti. Fatihli vatandaşla buluşarak sohbet eden Başkan Turan, esnafı da ziyarette bulunarak hayırlı işler dileklerini iletti ve hemşehrilerinin taleplerini dinledi.

İskenderpaşa Mahallesi

İskender Paşa Mahallesi Babahasanalemi ve Gurabahüseyinağa mahallelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Adını İskender Paşa Camii’nden almıştır; aynı zamanda İskender Çelebi Camii veya Terkim Camii olarak da bilinir. Camiyi yaptıran İskender Paşa’nın kim olduğu kesin olarak bilinmese de bazı kaynaklar Sultan II. Bayezid döneminde hem vezir hem de Bosna Beylerbeyi olan ve 1506’da vefat eden İskender Paşa olduğunu öne sürmektedir. Kare planlı ve tek kubbeli olan cami kesme taş malzemeden yapılmıştır. Kuzeyindeki son cemaat yeri üç birimli ve ortadaki birim beşik tonozla örtülüdür; diğer iki yan ise kubbe ile kaplanmıştır. Caminin minberi Kemankeş Mustafa Paşa’nın bağışıdır, ancak günümüze ulaşan minber yenidir. Kesme taş malzemeden inşa edilmiş minaresi çok kenarlı gövdesi ve tek şerefesiyle dikkat çeker. 1505 tarihli vakfiyesine göre, camiye birçok tarla, bahçe, dükkân ve ev vakfedilmiştir. Bu vakfedilen yapılarla ilgili daha fazla bilgi, Vakıflar Tahrir Defteri’nde bulunabilir. İskender Paşa Mahallesi’nde bulunan tarihi yapılar arasında Kız Taşı (450-457), Hagios Polyeuktos Kilisesi kalıntıları (6. yy), Molla Hüsrev Sofular Camii (1460), Dülgerzade Camii (1482), Ahmediye Camii (1527), Alaaddin Tekke Camii (16. yy), Kambur Mustafa Paşa Camii (1665), Amcazade Hüseyin Paşa Külliyesi (1697-1702), Feyzullah Efendi Külliyesi (1700), Kızıl Minare Camii (1718), El-hac Süleyman Efendi Çeşmesi (1725), Süleyman Ağa Sıbyan Mektebi (1728), Abdüllatif Suphi Paşa Konağı (1854), Pertevniyal Valide Sultan Külliyesi (1871), Uşşaki Tekkesi (1883), Hattat Bakkal Hacı Arif Efendi Konağı (19. yy) bulunmaktadır.

keyboard_arrow_up