Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, son günlerde kamuoyunun gündemindeki Süleymaniye Külliyesi ve çevresi hakkındaki süreci tüm detaylarıyla İBB Meclis Toplantısı’nda anlattı.
Başkan M. Ergün Turan, İstanbul’un anıt yapılarından Süleymaniye Külliyesi ve çevresi hakkında, son günlerde kamuoyunda oluşan duyarlılıktan son derece memnun olduğumu belirterek başladığı konuşmasında; “Süleymaniye Camii’nin siluetinin korunması yönünde gösterilen hassasiyet; aslında toplumumuzun şehrin değerlerine sahip çıkma, kültürel mirasa değer verme bilincini açığa çıkardı” dedi.
SÜLEYMANİYE KONUSUNDA BÜTÜN KURUMLARIMIZLA İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMALIYIZ
Süleymaniye Külliyesi ve çevresinin İstanbul’un Unesco Dünya Mirası Listesi’ne giren 4 önemli kültür alanından biri olduğunu belirten Başkan Turan, “Tamamı ilçemiz sınırlarında yer alan bu alanların belki de en önemlisi Süleymaniye. Burada 50-60 yıl öncesinden başlayan bu uzun sürecin sonunda oluşmuş, estetikten uzak, sağlıksız bir yapılaşma, kronikleşmeye yüz tutmuş bir imar-iskân problemi var. Bütün bunlara bağlı olarak da, böylesine kıymetli bölgenin arzu edilen yaşam kalitesine ulaşması zorlaşıyor. Dolayısıyla burada yapılması gerekenler, hem kültürel, hem teknik hem de sosyal alanlarda çok daha geniş bir çerçeveyi kapsıyor. Süleymaniye silüetine etki eden bu alanı, bütün bu hususlarla birlikte, bir bütün olarak düşünmek zorundayız. Manzara böyleyken; bütün kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içinde olmamız, iyi niyetli müşterek çalışmalar yürütmemiz, şehrimizin selameti açısından tek hayırlı yol görünüyor.
VAKIF SAĞDUYULU YAKLAŞIMLA NİHAİ KARARI SORUMLU KURUMLARA BIRAKMIŞTIR
Tartışmaların odağındaki öğrenci yurdu inşaatının yapıldığı parselin mülkiyetinin, İlim Yayma Vakfı’na ait olduğu bilinmekte. Vakıf daha ilk günden gösterilen hassasiyete kayıtsız kalmayarak, “Süleymaniye İstanbul’un ruhudur. İlim Yayma Vakfı’nın varlık sebebi bu ruhun korunmasıdır. Süleymaniye’nin korunması için üzerimize düşen her türlü fedakârlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ederiz” şeklindeki kamuoyunun yüreğine su serpen açıklamayı yapmıştır. Bu açıklamasıyla nihai kararı sorumlu kurumlara bırakarak, ilgili tüm kamu kurumlarının elini rahatlatmıştır. Öncelikle bu sağduyulu yaklaşımlarından dolayı, Vakıf yönetimine teşekkür ediyorum.
SÜLEYMANİYE MESELESİNE BÜTÜNCÜL BAKILMALI
Süleymaniye meselesine bütüncül bakmamız gerekiyor. Kanımca bunda başarılı olmanın yolu, bütün paydaşlarla sahada çalışarak çözülmesidir. Fatih Belediyesi olarak, Süleymaniye gibi değerli bir kültürel miras alanının yeniden canlandırılmasında gündelik siyaset konularıyla bir yere varamayacağımızı düşünüyoruz. Şehrimizin hayrına, bu bölgenin ıslahı doğrultusunda, İBB’yle aramızda uyumlu, olumlu bir dilin tesis edilmesi için elimizden gelen çabayı göstermeye hazırız. Ayrıca diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızla da bu konuyla ilgili müşterek çalışabileceğimizi, İstanbul’un ve halkımızın menfaatine atılan adımları her şekilde destek vereceğimizi önemle vurguluyorum.